Nové trendy při navrhování kuchyní
Nové trendy při navrhování kuchyní
Chystáte se kuchyni rekonstruovat nebo budete plánovat kuchyni novou?
Přinášíme vám nejen informaci o nových trendech, ale určitě se vám hodí i našich pár rad při vašem plánování.
Kuchyně není jenom místo pro vaření, je to přímo srdce domova. Denně se zde setkáváte se svojí rodinou u dobrého jídla, sdílíte své zážitky za celý den.
Jak ale kuchyni naplánovat, aby byla funkční a designově pěkná, nejlépe nadčasová?
Při navrhování kuchyně je potřeba brát na zřetel i taková fakta jako:
- zajistit dostatek úložného prostoru
- zajištění plynulé návaznosti prací
- kuchyň nejčastěji používá pravák nebo levák
- tělesná výška, případný handicap
- počítat s výklenky, okny, parapety, dveřmi apod.
PROSTOR
Čím dál častěji se propojuje kuchyně s obývací částí. Vzniká tak místo pro ostrůvek – nový trend v kuchyni. Ostrůvek slouží nejen pro stolování, ale také pro vaření, díky ostrůvku se rozšíří i pracovní prostor. Pracovní prostor by měl být uspořádán tak, aby pracovní činnosti (zóny) na sebe hezky navazovaly, abyste „nepoletovali“ v kuchyni. Praktická kuchyň je jednoduchá s plynulými pracovními postupy navazujícími na sebe s optimálním využitím úložného prostoru. Důležité je zvolit si správnou pracovní výšku pracovní desky. Praktické skříňky s využitím úložného prostoru tak, abyste měli při vaření vždy všechno po ruce.
DESIGN
To jsou nejen barvy, ale zejména materiály. Nadčasovou barvou pro kuchyni se považuje bílá. Je čistá, dobře se s ní kombinují jiné materiály – dřevěné pracovní plochy, kov, kamenné povrchy. Bílá barva také velice dobře odráží světlo. Ti, co se nebojí experimentovat kombinují s bílou barvou i barvy výrazné. Oblíbená je také barva černá. Moderní variantou jsou nyní exkluzivní spotřebiče černé barvy, které nabízí například značka SIEMENS. Jedná se o řadu studioLine, která drží linii dokonalého designu. Funkce těchto spotřebičů jen podtrhují jejich dokonalost.
Stále více je oblíbené kompaktní uspořádání kuchyní. Jedná se o maximální využití prostoru a uložení všech potřebných věcí do skříněk. Skříňky se dělají až do stropu a spotřebiče jsou součástí skříněk – navazují tak na ucelený vzhled hladké linie a krásně korespondují s designem kuchyně.
Dalším oblíbeným prvkem je beton a celkový industriální vzhled. Přiznaná ventilace, viditelné vedení trubek od topení, vysoké stropy – vzhled jako v továrně. Beton je velice oblíbený pro svoji odolnost a variabilitu.
Stále oblíbenějším materiálem v kuchyni je sklo. Skleněné obklady za kuchyňskou linku jsou velice praktické a přinášejí elegantní řešení. Výhodou skleněného obkladu je jeho odolnost vůči poškrábání. Sklo je sterilní, čisté a zaručuje maximální hygienu. Je vhodné zejména pro alergiky. Po designové stránce je zde možnost si nechat na skleněné zádové desce vyhotovit svoji originální fotografii (např. svého zvířecího mazlíčka, květiny, krajiny, opravdu se zde meze nekladou.) Pracovní deska se tak stane vašim osobním designovým originálem.
THECHNOLOGIE
hlasové ovládání spotřebičů, osvětlení dle nálady hospodyně, vaření ve vakuu, ovládání spotřebičů na dálku, teplotní sondy, varné nebo pečící senzory – to jsou nejnovější trendy.
Pomocí aplikace Home Connect, kterou mají například spotřebiče SIEMENS připojené na Wi-Fi můžete kontrolovat a ovládat v tabletu nebo ve vašem telefonu. Od pračky, myčky, lednici přes pečicí troubu, až po kávovar. Aplikace Home Connect vám kdykoliv poskytne přístup ke všem důležitým informacím. Dokáže vaše spotřebiče nejen zapínat a vypínat. Pomůže vám také volit programy, nastavovat časovač, přepínat spotřebiče na režim Eco, zjistíte, co vašemu spotřebiči chybí. Díky aplikaci IFTTT (If This Then That = pokud nastane toto, udělej tamto) můžete připojit velký počet služeb a spotřebičů, které každodenně používáte. Díky této aplikaci si vytvoříte tzv. chytrou domácnost. Troubu, odsavač, kávovar můžete ovládat hlasem za pomocí hlasového zařízení ALEXA.
Teplotní sondy hlídají teplotu uvnitř pokrmu, nejčastěji masa a vy tak máte zaručené, že váš steak bude vždy akorát propečený a dokonalý. Pečící senzory hlídají vlhkost a zajistí, kdy je pokrm upečený. Varné desky komunikují s nádobím – senzor na smažení nic nepřipálí a senzor na vaření zase nedovolí přetečení tekutiny v hrnci. Můžete si nastavit na jednotlivé nádobí různá nastavení, při přesouvání nádobí po varné desce nastavení zůstane a vaření se nepřeruší. Máte velký pekáč nebo pánev? Můžete využít možnosti slučování zón.
Vaření ve vakuu tzv. sous-vide – to je vaření budoucnosti, pomocí této metody se vaří v těch nejlepších restauracích. Jde o vaření a pečení v páře ve vakuových sáčcích při velmi nízké teplotě, což zachovává vitaminy, minerály a původní strukturu pokrmu. Vakuum využijete i při marinování a nakládání masa, při uchování potravin v lednici nebo v mrazničce. Díky vakuu vám potraviny zůstanou delší dobu čerstvé. Potraviny se nejprve vloží da vakua za pomocí vakuovací zásuvky a poté se buď uchovají v lednici nebo se přímo připraví metodou sous-vide.
VENTILACE
Většinou se na ventilace nebere takový zřetel a zapomíná se nejčastěji na dostatečné odvětrání při vaření. Možnosti odvětrání je několik – odsavač se dá pěkně schovat do stropu nebo zavěsit do skříňky nad varnou desku, může se integrovat do pracovní desky – bude se vysouvat pouze při vaření. Lze ho mít také jako vkusný doplněk a pověsit jej nad varnou desku. Existuje i elegantní řešení a tím je možnost odsavače, který je součástí varné desky – inductionAir-plus. Tudíž máte v jednom spotřebiči dvě funkce – vaření a odsávání. Tento typ odsavače je ideálním řešením pro tzv. sociální ostrůvek, který je v poslední době velice oblíbený.
Pokud tedy přemýšlíte o nové kuchyni doporučujeme vám navštívit naše kuchyňské studio CASCADE-kuchyně v Oslavanech. Rádi vám ukážeme nejnovější trendy, které si můžete u nás vyzkoušet. Naše vzorkovna má vystavené nejen exkluzivní řadu spotřebičů SIEMENS studioLine, ale také bez úchytkové ovládání skříněk, plně integrované spotřebiče, ovládání přes HomeConnect.
V případě návštěvy nás kontaktujte předem (tel. 737 608 590), připravíme pro vás suroviny a budete moci ochutnat pokrmy připravené v páře nebo metodou sous-vide.
Těšíme se na vás!